Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével


Események

Beszámoló a második hatásvizsgálói konzultációs workshopról

2020. március 5.

A KlimAdat projekt második hatásvizsgálói konzultációs workshopját 2020. február 14-én tartottuk az Országos Meteorológiai Szolgálat Székházában. A találkozón a projekten dolgozó munkatársak bemutatták az elmúlt egy évben elért legfontosabb eredményeket, szakmai előadások hangzottak el a klímamodell-eredmények hibakorrekciójának termésbecslő modellre gyakorolt hatásáról, valamint a Copernicus Climate Change Service (C3S) európai éghajlati szolgáltatásról. A nap hátralévő részében gyakorlati feladatokon keresztül megvizsgáltuk a már létező éghajlati adatbázisok (a NATéR és a C3S adatbázis) tartalmát, különösen arra fókuszálva, hogy a hatásvizsgálói, illetve a tervezési, döntéshozói igényeket a résztvevők hogyan tudják kielégíteni ezekből az adatbázisokból. A gyakorlat során összegyűjtött véleményeket és igényeket a projekt eredményeképpen kialakításra kerülő KlimAdat adatbázis megtervezésében fogjuk hasznosítani.

A rendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhetők el.

Meghívó hatásvizsgálói konzultációs workshopra

2020. február 5.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt második hatásvizsgálói konzultációs workshopja 2020. február 14-én 9 órai kezdettel kerül megrendezésre az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában.

A rendezvényen bemutatjuk a projekt előrehaladását, valamint egy-egy előadás keretében szó lesz a Copernicus Climate Change Service (C3S) programjáról és egy hatásvizsgálói együttműködés eredményéről. A workshop végén gyakorlati példákon keresztül megvizsgáljuk a már létező klímaszolgáltatási adatbázisok lehetőségeit, tanulságait, hogy mélyebb ismereteket szerezzünk a felhasználói igényekről.

A rendezvényre minden érdeklődőt várunk. Kérem, részvételi szándékát február 7-én 12:00 óráig szíveskedjen jelezni a dobi.i@met.hu e-mail címen!

Program:

Projekthosszabbítás

2020. január 30.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt megvalósítási időszaka 2021. december 31-ig meghosszabbításra került.

Beszámoló az első hatásvizsgálói konzultációs workshopról

2019. január 22.

2018. december 7-én került megrendezésre a KlimAdat – Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével – projekt első hatásvizsgálói konzultációs workshopja az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában. A rendezvény legfőbb célkitűzése a klímamodell-eredményeket felhasználó szakmai közösséggel való együttműködés erősítése, valamint a projekt keretében kifejlesztésre kerülő éghajlati adatokat tartalmazó adatbázis terveinek bemutatása és megvitatása volt.

A rendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhetők el.

Meghívó hatásvizsgálói konzultációs workshopra

2018. november 28.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt első hatásvizsgálói konzultációs workshopja 2018. december 7-én 9 órai kezdettel kerül megrendezésre az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában.

A rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a hatások vizsgálatával foglalkozó kutatók, a projekt eredményei iránt érdeklődők, valamint a meteorológus szakemberek számára az éghajlati információk felhasználása során felmerült tapasztalatok cseréjére, valamint a projekt eredményeként létrejövő adatbázis kialakításával kapcsolatos igények felmérésére.

A rendezvényre és az azt követő állófogadásra minden érdeklődőt várunk! Kérem, részvételi szándékát november 30-án 12:00 óráig szíveskedjen jelezni a farkas.b@met.hu e-mail címen.

Program:

Beszámoló a projektnyitó és szuperszámítógép-átadó rendezvényről

2018. január 17.

A KlimAdat projekt nyitóértekezlete 2018. január 10-én került megrendezésre Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában. A rendezvény célja a döntéshozók, a hatások vizsgálatával foglalkozó szakemberek és a sajtó tájékoztatása volt a projekt legfontosabb feladatairól, céljairól és várható eredményeiről, továbbá lehetőséget teremtett szakmai és tudományos együttműködések kezdeményezésére az eredmények potenciális felhasználói számára.

A nyitórendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhetők el.

Projektnyitó és szuperszámítógép-átadó rendezvény

2018. január 10.

A "KlimAdat - Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével" projekt nyitórendezvénye, valamint a projekt fejlesztési időszakában beszerzésre került nagyteljesítményű szuperszámítógép átadó ünnepsége 2018. január 10-én 10 órai kezdettel kerül megrendezésre Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában.

Meghívó és program:

Szerződéskötés

2016. július 28.

Megkötöttük a KEHOP-1.1.0-15-2015-00001 azonosító számú, Az éghajlatváltozás magyarországi hatásainak feltérképezése regionális klímamodell-szimulációk elvégzésével és reprezentatív adatbázis fejlesztésével című projekt támogatási szerződését.

A projektet 2016. május 31. és 2020. december 31. között valósítja meg az Országos Meteorológiai Szolgálat.